![]() | www portál oboru chemie PřF UP Olomouc |
1. Obecná a fyzikální chemie
Stavba atomů a molekul. Skupenské stavy. Ideální a reálné
plyny a jejich stavové chování. Zkapalňování plynů. Stavové chování kapalin.
Tlak páry nad kapalinou. Povrchové napětí. Viskozita. Termodynamické vlastnosti
pevných látek. Rovnovážná termodynamika. Teplo, tepelné kapacity. Obecný pojem
práce. Vnitřní energie. Vratný a nevratný děj. Tepelné kapacity. Enthalpie. Termochemické zákony. Tepelné stroje. Entropie a
její závislost na tlaku a teplotě. Helmholtzova
a Gibbsova energie. Termodynamická rovnováha.
III. věta termodynamiky . Rovnovážné stavy Chemický potenciál a jiné parciální
molární veličiny. Podmínka fázové rovnováhy. Fázový zákon. Jednosložkové
soustavy. Destilace. Dvousložkové soustavy. Třísložkové soustavy. Adsorpce - adsorpční isotermy.
Adsorpce na pevné nosiče. Adsorpce do povrchu roztoků. Chemická afinita,
chemická rovnováha.
Gibbsova energie jako míra
chemické afinity. Kriteria samovolnosti a rovnováhy pro děje probíhající za
různých podmínek. Dynamická rovnováha. Rovnovážná konstanta a její závislost na
p,T. Klasická termodynamika a biologické systémy. Interakce hmoty a záření.
Dielektrická polarizace. Index lomu. Molární refrakce. Dipólový moment a struktura molekul. Optická aktivita.
Absorpce světla. Barevnost látek. Sekundární světelné záření - fluorescence
fosforescence. Fotosyntéza. Chemiluminiscence. Rovnovážná elektrochemie. Silné a
slabé elektrolyty. Aktivity iontů v roztocích. Součin rozpustnosti. Galvanické a
elektrolytické články. Elektrochemický potenciál. Nernstova rovnice. Elektrolýza a chemické zdroje proudu.
Elektrody 1.druhu, 2.druhu, oxidačně-redukční a jejich standardní potenciály.
Iontově selektivní elektrody. Termodynamika elektrochemického článku. Disociace
a disociační konstanta. Teorie kyselin a zásad a acidobazické rovnováhy. pH a jeho
měření. Chemická dynamika. Rychlost chemických reakcí. Rychlostní konstanta a
řády reakcí. Molekularita.. Základní představy o
homogenní, heterogenní a enzymatické katalýze, autokatalýza. Srážková teorie.
Teorie aktivovaného komplexu. Přechodový stav, aktivační energie. Koloidní
soustavy. Základní charakteristiky koloidů. Příprava
koloidních soustav. Stabilita koloidů. Povrchově
aktivní látky. Micelární koloidy. Molekulárně
kinetické, optické a elektrické vlastnosti koloidních soustav.
2. Analytická chemie
Analytická měření, odběr a úprava vzorků. Základy zpracování analytických výsledků. Protolytické, komplexotvorné, srážecí, oxidačně redukční reakce a rovnováhy. Základy fázových rovnováh. Kvalitativní analýza anorganických látek. Metody a analytické aplikace gravimetrických a volumetrických metod, způsoby indikace bodu ekvivalence. Základy analýzy organických látek (fyzikálně chemické vlastnosti, základy elementární analýzy a důkazu a stanovení fukčních skupin). Instrumentální metody. Metody atomové a molekulové spektrometrie, metody emisní a absorpční. Elektroanalytické metody. Separační metody. Extrakce, ionexy, chromatografické a elektroforetické metody. Aplikace instrumentálních metod při analýze vzorku.
3. Podniková ekonomie a management.
Přehled ekonomických teorií. Trh, nabídka a poptávka na trhu. Makroekonomické výstupy, hospodářské cykly. Makroekonomická politika státu, fiskální politika státu. Mezinárodní obchod, mezinárodní trh peněz.
Zákon o účetnictví. Účet, účty rozvahové a výsledkové, obraty. Syntetická a analytická evidence. Účetní doklady a právní úprava účetnictví.
4. Volitelný předmět (z nabídky)
a) Anorganická
chemie
Stereochemie anorganických molekul (hybridizace,
VSEPR). Definice kyselin a zásad, nevodná prostředí.
Chemické reakce (klasifikace, redox reakce, hydrolýza
solí). Krystalová struktura anorg. látek (izomorfie,
polymorfie, kryst. soustavy, kryst. mřížky). Periodická soustava prvků. Charakteristika
podskupin. Vlastnosti prvků a jejich významnějších sloučenin (pouze přehledně
prvky 3., 4. a 5. vedlejší podskupiny, lanthanoidy,
aktinoidy). Metody přípravy, významnější reakce.
Základy anorganických průmyslových výrob
b) Organická chemie a biochemie
Organická chemie - Struktura organických molekul a jejich znázornění. Názvosloví organických sloučenin. Vztah mezi strukturou, vlastnostmi a reaktivitou organických sloučenin. Typy organických reakcí (adice, eliminace, substituce, přesmyky) a jejich mechanismy. Nejdůležitější kriteria klasifikace reakcí. Nejdůležitější metody reakčních mechanismů. Mechanismus a syntetické využití adičních reakcí. Mechanismus a syntetické využití substitučních reakcí (SN1 a SN2 mechanismus a vliv faktorů na podporu reakčních mechanismu, SE, SR). Mechanismus a syntetické využití eliminačních reakcí. Trans-eliminace, E1 a E2. Přesmyky. Elektrofilní i nukleofilní přesmyky nasycených systémů. Přesmyky nenasycených systémů. Přesmyky aromatických systémů.
Biochemie - Aminokyseliny, jejich vzorce, acidobazické rovnováhy, izoelektrický bod, Peptidy, peptidová vazba, primární, sekundární, terciární, kvarterní struktura, metody stanovení primární a sekundární struktury,, souvislost mezi primární a sekundární strukturou, vazby stabilizující sekundární strukturu. Metody dělení a izolace bílkovin, chování bílkovin v roztoku (IEC, afinitní chromatografie, GPC, elektroforéza, elektroforéza v SDS, izoelektrická fokusace). Biochemie hemoglobinu, Sacharidy. pentosy, hexosy, aldosy, ketosy. Glysosidy, glykosidová vazba a její vlastnosti, disacharidy, homopolysacharidy (škrob, celulosa, glykogen, chitin), heteropolysacharidy, proteoglykany. Lipidy, acylglyceroly, mastné kyseliny, glycerofosfolipidy, plasmalogeny, sfingolipidy, steroidy, liproteiny. Nukleové kyseliny, baze, DNA, RNA, typy šroubovice DNA, superhelikální struktura, vazby stabilizují sekundární strukturu DNA. Termodynamika enzymových reakcí. makroergické vazby.Reakční kinetika, enzymy jako biokatalyzátory. aktivní místo, katalytické místo, kofaktory, koenzymy a prostetické skupiny, mechanismus působení serinových proteináz,. Rovnice Michaelise-Mentenové, metody stanovení Km a VL, číslo přeměny, aktivita enzymu, konstanta specifity, Inhibice enzymové reakce, dvousubstrátové reakce, Regulace enzymové aktivity: pH, zymogeny, kovalentní modifikace (fosforylace, adenylylace, disulfidy).